Събирането на препоръки – защо да не го отлагаме

Source: knowabouthealth.com

Повечето хора обичат да отлагат. При това, всичко, което може да се отложи. Събирането на препоръки е именно едно такова нещо. Обикновено, те първо чакат да се наложи да кандидатстват за нова работа (да останат безработни), за да се сетят, че ще им трябват препоръки. Но, това наистина не е добра идея, защото може да се окаже, че са закъснели твърде много.

На практика, човек никога не знае, кога ще остане без работа или кога ще му се отвори добра възможност да кандидатсва за добра нова позиция. И освен това, напълно неизвестно е, колко дълго ще продължи процесът по кандидатсването. Ако днес ви се обади някой рекрутър или хедхънтър и ви поиска 3-5 препоръки, за да ви уреди с невероятно добра нова работа, вие ще имате ли под ръка исканите документи – препоръки и добре изглеждащо CV? Или ще трябва да прекарате следващите 3 седмици в тичане и постоянни телефонни обаждания, за да си уредите препоръки? Или пък ще трябва ли да тормозите всичките си контакти в LinkedIn да ви пишат спешно отзиви за вас?

Една от най-простите и ефективни стратегии при търсенето на нова работа е да бъдете винаги подготвени. Инвестирайте необходимото време и решете, кого от познатите си бихте искали да използвате за препоръки. Открийте човека, уговорете си делови обяд с него и се срещнете. Разкажете на този човек за всичките ви делови успехи напоследък, за обученията, които сте преминали и за всичко важно, което сте постигнали. Разкажете и какви са кариерните ви планове. Попитайте накрая, дали човекът би се съгласил да ви напише препоръка или да послужи за контакт, на когото потенциален работодател би могъл да се обади, за да получи устно уверение за вашите способности.

Когато съберете трима такива човека, направете си списък. В него отбележете, какво сте разказали, какво знае за вас човекът и какви са точните му контакти. От време на време се обаждайте да проверите, дали хората работят все още на същото място и позиция и дали имате под ръка актуалните им координати. Използвайте тези обаждания, за да ги осведомявате за новите си постижения.

Сега вече сте готови, ако изникне нужда от референции. Като разговаряте с познатите си в началото на търсенето на нова работа, ще знаете какво са научили те за вас и доколко могат да представят адекватно едни или други ваши силни страни. От всичко това има и още една неочаквано сериозна полза – тези хора ще се превърнат във ваши доверени лица, които са наясно с постиженията ви и вашата сериозност по отношение на работата. Не е никак изключено именно те да ви потърсят един ден, за да ви препоръчат за нова работа или да ви наемат при себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *