6 правила за максимално полезен стаж

Source: sxc.hu

Ако попитате няколко човека, как са започнали кариерата си, вероятно поне един от тях ще си припомни с усмивка летния стаж, който в студентските му години го е повел по кариерната пътека. Това не е учудващо – за доста хора стартът е точно такъв – с практика или стаж.

В днешно време немалко фирми обявяват стажантски позиции. (Не пропускайте възможността да стажувате в държавната администрация.) Тези работни места са понякога платени, понякога, не. Това не е особено важно, ако обаче сте студент, който търси начало за кариерата си. По-важното е да намерите подходящата компания, да извоювате едно стажантско място и да измъкнете максимума от тази ситуация. А това може да не се окаже лесно. Една сериозна част от стажовете протича в тичане до ксерокса и „набиване” на бази данни. Не това е нещото, което търсите обаче. Нали? Но, ако наистина се целите високо и искате да стартирате кариерата си правилно, до голяма степен от вас зависи да го сторите. Няколко тактики ще ви улеснят сериозно в тази насока.

  1. Насрочете си среща за планиране с шефа. Още в първия работен ден седнете с ръководителя си и направете заедно кратък брейнсторминг. Разберете какви са проблемните точки в офиса, какви са целите и актуалните проекти. Договорете се с него какво точно ще работите по време на стажа си.
  2. Предложете конкретни проекти, които ще „водите”. Ако договорите с ръководителя си конкретен проект, който да бъде изведен от начало до край от вас, имате добри шансове да покажете реалните си възможности и да се занимавате с нещо интересно и важно. Освен това, ще добавите в CV-то си ясна позиция и проект, а бъдещите работодатели обичат да виждат конкретика в този тип документи.
  3. Определете какви искате да бъдат резултатите от поверения ви проект. За да знаете, дали повереният ви проект върви добре, редно е още в началото да договорите с началника си очакваните резултати. Така ще имате измеримост на действията си. Това е добре и за двете страни.
  4. Научете нови умения. Проактивно планирайте по време на стажа си такива ситуации и задачи, при които ще можете да научите нещо ново. Също добра възможност е да помолите шефа си да ви „върти” в определени екипи или отдели, за да научите максимум нови неща. Добре е също, ако имате възможност да присъствате и на оперативките.
  5. Развийте нетуъркинг контакти. Сближете се с колегите си и започнете да развивате мрежата си от професионални контакти. Контактувайте активно и с партньорите и клиентите на фирмата – може те да ви харесат и наемат.
  6. Насрочете „изходно” интервю с конкретни оценки. В последния ден от стажа си се срещнете с шефа и поискайте честна и конкретна оценка, която да включва ясни метрики на вашето представяне. Помолете го да даде оценка на цялостното ви представяне.

Следването на горните съвети би помогнало на всеки стажант много. От една страна, това би го спасило от превръщане в „момче/момиче за всичко”. От друга, ще демонстрира ангажираност, зрялост и желание за развитие. И е много вероятно да доведе до последващо наемане на стажанта. Което е и целта, нали?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *