Отработване на празници в офиса

Гост-автор: Максим Крижановски

Source: goodlifeofdesign.blogspot.com

Работата в офиса в събота обикновено не е особено продуктивна. Хората са изморени от дългата работна седмица, или демотивирани от това, че ще почиват само в неделя, и като цяло не са в работно настроение. Някои гледат да вземат отпуска тогава, на други работата им е възпрепятствана от това, че все пак не всички отработват в съботите. Ако и във вашия офис цари не-празнично настроение в деня, който по закон се отработва, то има какво да направите.

Работната събота ви дава възможност да свършите всичко онова, за което през останалото време нямате време, и дори да я превърнете в своеобразен тийм-билдинг. Една компания от българския IT сектор например има страхотната практика да организира въвеждането на нови практики, изпробването на нови технологии или просто работа извън зоната на комфорт на служителите – вършенето на задачи, които малцина иначе правят – през дните, в които се отработва. Това дава възможност на служителите да се запознаят по-добре с работата на свои колеги и да бъдат по-ефективни, спокойно да изпробват някоя нова технология или начин на работа, без да се страхуват, че това ще повлияе негативно на срока, или просто да се позабавляват, докато вършат нещо полезно за фирмата. Във всяка компания и екип има дълъг списък със задачи, които са важни, но за които никога не остава време – защо да не оползотворите работната събота с тях? Ако не друго, то поне внасят разнообразие и ще бъдат извършени с повече интерес.

В зависимост от задачата, можете да добавите състезателен елемент, превръщайки деня в своеобразен тийм-билдинг, или да отделите повече време на подготовката на задачите и тяхното старателно изпълнение. Съботата е добър ден и за вътрешно-фирмени обучения, освежаване на офиса, и всичко, от което фирмата би имала полза, но за което няма време. Важното е:

  • Не правете това, което правите всеки ден на работа
  • Фиксирайте работното време – дори и да позволявате плаващо работно време, дошли по-късно колеги и обядващи в друг час могат да попречат на ефективната организация
  • Обявете предварително как ще протече денят

В случай, че работата ви изисква да се занимавате с обичайните задачи през работния ден, помислете дали не можете да го правите в намален състав и да организирате мероприятието за останалите. В този случай, на ротационен принцип оставяйте различни хора за различните дни да вършат обичайната работа, или ги възнаградете за това, че са „пазили фронта”, оставяйки останалите колеги да свършат нещо полезно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *